Rozdział I: Afrodyzjaki
A. Miłosne rośliny
1. Anyż
– Wierzenia starożytnych Rzymian i substancje estrogeniczne w anyżu
– Zastosowanie anyżu w kuchni
2. Bazylia
– Działanie pobudzające na kobiety i poprawa ukrwienia narządów
– Zastosowanie bazylii w kuchni
3. Czosnek
– Historia stosowania czosnku i jego silne pobudzające działanie
– Popularność czosnku w kuchni
B. Lubczyk
– Magiczne właściwości lubczyka i jego działanie pobudzające
– Zastosowanie lubczyka w kuchni
C. Pietruszka
– Symbol odrodzenia i miłosnych czarów oraz olejek eteryczny apiol w korzeniu pietruszki
– Zastosowanie pietruszki w kuchni
D. Inne zioła afrodyzjaków
– Cząber, chrzan, kolendra, gorczyca, szafran, żeń-szeń, tymianek, koper, lukrecja, mięta, hibiskus, kozieradka, prawoślaz
Rozdział II: Anty-afrodyzjaki
A. Szyszki chmielu
– Stosowanie szyszek chmielu do wyciszenia i hamowanie czynności kory mózgowej
– Zastosowanie szyszek chmielu jako środka uspokajającego
B. Melisa
– Działanie uspokajające melisy i jej olejki eteryczne
– Zastosowanie melisy w stanach pobudzenia nerwowego
C. Szałwia
– Pozytywny wpływ szałwii na samopoczucie, działanie rozkurczowe i regulujące wahania nastrojów
– Zastosowanie szałwii w łagodzeniu bezsenności
D. Inne zioła anty-afrodyzjaków
– Kozłek lekarski, serdecznik, lipa, głóg, niepokalanek, dziurawiec
Podsumowanie:
– Pytanie o preferencje dotyczące afrodyzjaków i anty-afrodyzjaków
– Zachęta do eksperymentowania z ziołami i przyprawami w celu odkrycia ich wpływu na libido i pożądanie seksualne.